De kersttafel decoreren – tips en tricks

Het hele jaar lang wachten we op dat ene moment: de kersttafel mag gedecoreerd worden. Het allermooiste servies, het linnen tafelkleed, luxe servetten en als kerst op de taart natuurlijk de allermooiste kerstdecoratie. Kerst staat in het teken van dineren. Uitgebreid koken, heerlijk eten en gezellig natafelen. Het is alleen niet enkel het eten wat de kersttafel zo speciaal maakt. De styling van de gedekte tafel kan het geserveerde diner net dat stukje genot extra geven. Maar het verkrijgen van een perfecte Pinterest kersttafel is vaak nog lastiger dan verwacht.

Less is more

Het is altijd fijner om naar een rustig geheel te kijken met spannende accessoires dan naar een spannende basis met rustige elementen. Dit is omdat het oog van de mens liever verrast wordt door details dan afgeschrikt door wirwar. Kies dus bijvoorbeeld voor een linnen kleed in een neutrale aardetint. Wit, grijs, bruin of ga zelfs voor een hele donkere tint. Deze ogen ook rustig maar maken het misschien net wat spannender. Denk er wel aan dat wanneer je kiest voor een donkerdere kleur voor je tafelkleed, je neutrale of lichtere tinten serviesgoed erbij zet, en vice versa. Zo lijkt de ruimte opeens veel groter en de tafel luxer. Beredeneer dus vanuit het servies dat je in huis hebt in plaats van vanuit het tafelkleed dat je graag wilt hebben.

Middenstuk op de kersttafel

Tenzij je het gourmetstel of de pizzarette de kast uitrekt, is het altijd leuk om een mooie eye-catcher op tafel te zetten. Zelf kies ik vaak voor een kerstslinger met lampjes erin. Dit geeft buiten sfeer ook genoeg licht zodat de woonkamerlampen lekker uit kunnen blijven. Heb je een ronde tafel? Dan is het beter om ook een rond middenstuk te kiezen. Een krans kan bijvoorbeeld heel erg mooi zijn. Tip voor het middenstuk: rol een restje mooi behang uit over het midden van de tafel en je hebt meteen een feestelijke wegwerp-loper.

Natuurlijke elementen toevoegen

Mocht je het nog niet opgemerkt hebben, vind ik het altijd leuk om met natuurlijke elementen te werken. Denk aan takjes van de kerstboom als servetbinder, dennenappels als opvulling of nepsneeuw verspreid over het tafelkleed. Niet alleen zijn natuurlijke elementen mega hip tegenwoordig, ze geven ook net dat extra stukje rust en gezelligheid aan de tafel.

Stapelen

Kies voor een mooi placemat met een onderbord als basis. Ondanks dat deze waarschijnlijk niet wordt gebruikt geeft het wel meteen een chiquere en gezelligere sfeer. De tafel lijkt voller, alsof er meer gedachte en moeite achter zit. Borden stapelen is sowieso leuk. Groot bord, kleiner bord, diep bord, kom, en nog een dessert kommetje. Niet alleen ziet het leuk uit, de gasten weten ook hoeveel gangen ze mogen verwachten.

Met glaswerk de kersttafel decoreren

Als je klaar bent met stapelen, vergeet dan vooral je glaswerk niet. Ook dit is namelijk belangrijk voor het totaal plaatje van de tafel. Kies glaswerk dat bij je servies past, ook lettend op de functie. Dit hoeft echter niet de gebruikelijke en verwachte functie te zijn. Je kunt prima een glaasje fris in wijnglazen schenken, en je cocktailglas gebruiken voor het voorgerecht.

Menukaartjes voor op de kersttafel

Als finishing touch op de tafel is het natuurlijk leuk om het menu op een speciale en aparte manier te presenteren. Op Canva kun je heel makkelijk een template kiezen en daar je eigen menu op typen. Zelf vind ik het echter leuker om lekker op z’n ouderwets zelf de menukaartjes te schrijven en te versieren. Let hierbij op de stijl, zorg ervoor dat dit overeenkomt met de rest van de tafel! Leg deze op de bordenstapel, eventueel met nog een zelfgemaakt bijpassend naamkaartje en voilá, je kersttafel is klaar om het bezoek te mogen ontvangen.

Klaar met de kersttafel decoreren? Maak een foto, plaats hem op je instagram en tag @sixinteriors.nl. We zijn zo benieuwd hoe jouw tafel eruit ziet!

We wensen je alvast een hele fijne kerst toe! Mocht je de kerstboom nog niet hebben opgezet, lees dan ook onze blog over hoe je het beste de kerstboom kunt versieren!

Liefs,

Team SIX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. […] Inmiddels weet je hoe je handig en origineel je kerstboom kunt versieren. Wil je ook tips over hoe je je tafel kunt decoreren voor kerst? Lees dan ook onze blog over de kersttafel versieren! […]

BEKIJK PROJECTEN

Alle mogelijkheden van je interieur laten zien, dát is waar onze expertise ligt! Door middel van 3D modellen en realistische visualisaties beleef jij jouw nieuwe interieur nog voordat het is gerealiseerd. Van woningen tot kantoorpanden en winkels tot horeca. Ons doel is dat jij optimaal kunt genieten van je nieuwe interieur. 

Meer inspiratie opdoen?